2016-10-05 12:49:25

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Povodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, 3. listopada 2016. godine, učenici prvog i trećeg razreda zajedno s učiteljicama Katarinom Baraban i Majom Koštić,  posjetili su privatnu pekarnicu obitelji Brkić.

Cilj našeg posjeta bio je upoznati učenike s razvojnim putem nastajanja kruha kao osnovne čovjekove hrane, te upoznati zanimanje pekara. Tom prilikom zadatak nam je bio, između ostalog, kod učenika osvijestiti važnost pekarskog zanimanja i potaknuti poštovanje napora i truda vrijednih ljudi koji rade noću.

Tijekom posjeta ljubazni domaćini su učenike upoznali s različitim vrstama brašna  koje koriste pri izradi kruha i peciva, te im opisali razvojni put nastajanja kruha od prosijanog zrna pšenice do gotovog pekarskog proizvoda. Nakon toga uslijedila je prezentacija pekarskog zanimanja i izrada kruha od nabrajanja sastojaka, izrade tijesta, preko postupka dizanja u toploj komori do samog pečenja kruha u pećnici. Na kraju smo u trgovini upoznali sve vrste kruha i peciva koji se tijekom noći i prijepodneva proizvode u maloj pekarnici, te su neke od proizvoda i sami kušali.

Učenici su s velikim zanimanjem slušali i pratili pekara koji je svoje izlaganje prilagodio njihovom uzrastu i time ih upoznao s ljepotama i teškoćama pekarskog poziva.

Po povratku u školu učenici su bili oduševljeni posjetom i puni lijepih i pozitivnih dojmova. Razgovarali su o onome što su vidjeli i čuli, komentirali prednosti i nedostatke upoznatog zanimanja, divili se trudu i spretnosti pekara, iznosili svoja mišljenja i razmišljanja i na kraju izvodili zaključke. A to nam je i bio cilj.

Kako nam je bilo, možete vidjeti na fotografijama.

 


Osnovna škola Vođinci